Klik hier om de ten geleide te lezen en klik hier voor de inhoudsopgave van deze uitgave.
Klik hier om de ten geleide te lezen en klik hier voor de inhoudsopgave van deze uitgave.
Klik hier om de ten geleide te lezen en klik hier voor de inhoudsopgave van deze uitgave.
Klik hier om de ten geleide te lezen en klik hier voor de inhoudsopgave van deze uitgave.
Klik hier om de ten geleide te lezen en klik hier voor de inhoudsopgave van deze uitgave.
Ook in deze uitgave een grote variëteit aan artikelen. Klik hier om de ten geleide te lezen en klik hier voor de inhoudsopgave van deze uitgave.
Het zomernummer van de MemoRad ligt klaar om te lezen. Het preventief gezondheidsonderzoek wordt in deze uitgave extra belicht. Voor de beoogde invoering van de longkankerscreening worden de voor- en nadelen zorgvuldig afgewogen. In Nederland werd de eerste 14 Tesla MRI-scanner voor menselijk gebruik ter wereld gebouwd. Radioloog Anja van der Kolk beschrijft wat hij kan en wat hij voor de radiologie kan betekenen. Ook het nieuwe concept cross hospital workflow, waarbij teleradiologie wordt ingezet voor verlaging van de werkdruk én verhoging van het werkplezier, komt aan bod. De sectie…
De eerste MemoRad van 2023 is gepubliceerd. In dit nummer staan zeer uiteenlopende artikelen over facetten van opleiding, wetenschap, arbeidsmarktperspectief en de dagelijkse praktijk.
Een bijdrage van de sectie Historie is opgenomen over het bekende schilderij De Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp. We blikken terug op de indrukwekkende loopbanen van Hans Bloem, Albert de Roos, Herman Kroon en Jelle Barentsz. Ook vindt u de naschriften over markante mannen als Ad Bot en Kees Thijn. Er is aandacht voor het nieuwe opleidingsplan Orange met tips voor zowel aios als opleider hoe met…
Dit themanummer schenkt aandacht aan het tuchtrecht voor de gezondheidszorg. De radiologie-gerelateerde tuchtrechtelijke jurisprudentie van 2011 tot en met 2021 staat hierin centraal. Verder belicht dit nummer de individuele verwijtbaarheid van een zorgverlener. Hierbij wordt toegelicht dat een (tucht)klacht verder kan reiken dan alleen de radioloog of aios wiens handelen centraal staat in de tuchtzaak. Ook wordt een inkijkje gegeven in hoe de beslissing van een tuchtcollege tot stand komt en voor welke uitdagingen de tuchtcolleges staan. De belangrijkste uitdaging is misschien wel het…
In deze MemoRad een mooi verslag van de ECR 2022. Extra mooi met Regina Beets Tan als president en Nederland mocht zich dit jaar presenteren met het passende thema 'Building bridges'. In tegenstelling tot wat nog in het voorwoord staat, heeft de ESR toch moeten besluiten om de ECR 2023 weer naar maart te verplaatsen. Het wordt dus geen zomereditie maar weer als vanouds in maart. Verder een verslag van de voor het eerst door de sectie Juniorleden georganiseerde Radiologische Zomerspelen voor alle leden van de NVvR. Volgend jaar kunt u aanwezig zijn bij de tweede editie. Ook een verslag van…
In deze uitgave is te zien dat de samenleving weer is geopend. We hebben elkaar weer kunnen ontmoeten zoals bijvoorbeeld is te zien aan de hand van het verslag van de Radiologendagen. In dit nummer staan we ook weer stil bij de arbeidsmarkt voor jonge klaren met de resultaten van de enquete en de visie van het bestuur hierop. Onderzoek en wetenschap zijn in deze uitgaven ook goed vertegenwoordigd met onder andere proefschiften van de onlangs gepromoveerde Bibi Martens en Louise Konijn. Hier sluit het artikel over het afscheid van Krestin mooi op aan omdat hij wetenschap altijd enorm heeft…
Voor u ligt het themanummer Interventieradiologie. Gastredacteur prof. dr. Martijn Meijerink heeft er voor gezorgd dat dit mooie nummer er nu ligt. Dit omvangrijke nummer is een voorbode dat de explosieve groei van de interventieradiologie van de afgelopen jaren nog wel even zal aanhouden. Het brengt de radioloog als behandelaar, een van de rollen van de radioloog uit de strategische visie van de NVvR, goed in beeld. In dit nummer vindt u nog een laatse boekbespreking en een korte update over (werken in) Suriname van het zeer gewaardeerde overleden (redactie)lid Kees Vellenga.
De laatste MemoRad van 2021 ligt weer voor u. De MemoRad opent met het positieve bericht dat de Commissie voor Beroepsbelangen (CvB) vorderingen maakt om de functie van de radioloog te verstevigen als consultant en poortspecialist, en dat bevolkingsonderzoek en screening mammo MRI worden bevorderd. Podcasts zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Sietske Rozie tipt er een paar die ook aansluiten bij thema's uit de NVvR-visie. Bij het ter perse gaan van de MemoRad was er nog sprake van een live congres in Wenen in maart. Inmiddels is bekend dat het congres in maart online zal zijn en dat…
In deze MemoRad een grote variëteit aan artikelen. Een interview met Ilona Dekkers, winnares van de Frederik Philipsprijs 2021, is het openingsartikel. Er wordt uitgelegd wat de verschillen zijn tussen de Leidraad Kritieke bevindingen en Leidraad Onverwachte bevindingen en waarom het volgen ervan tijdsbesparend is. Het belang van goede communicatie door de radioloog komt op verschillende plaatsen terug. Ook de kennis van de nucleaire geneeskunde wordt opgefrist. En de vraag of het verschil tussen EARL 2 ten opzichte van EARL 1 is te evalueren. De sectie Juniorleden geeft een overzicht van…
In deze uitgave zijn de verschillende generaties aan het woord die een mooi beeld geven van de verschillende kenmerken en kansen van elke generatie. In dit nummer ook aandacht voor de technologische ontwikkelingen in de Radiologie. Hierbij is ook aandacht voor wat het algemene publiek vindt van AI in de radiologie en de geneeskunde. Vanuit diverse invalshoeken wordt er verslag gedaan van de Radiologendagen 2021 'Back to the Future'. De 'blauwe plekken' komen ook aan bod, belangrijk om hier aandacht aan te besteden want wie wie wil er nu niet gelukkig en gezond oud worden.
Voor u ligt het themanummer Artificial Intelligence, een vervolg op het najaarsnummer van 2017. Zo leest u in deze editie ervaringen met implementatie van ziekenhuizen als de Noordwest Ziekenhuisgroep, het St. Antonius, het Elisabeth TweeSteden-ziekenhuis, het Jeroen Bosch Ziekenhuis, het Haga-ziekenhuis en het Bravis-ziekenhuis. AI wordt vooral ingezet ter kwaliteitsverbetering, hoewel het ook ten dienste kan staan voor het verbeteren van efficiency.
Dat AI breder toepasbaar is dan alleen op afbeeldingen, beschrijft het artikel over Natural Language Processing (NLP). Daarnaast is er…
U zult in dit themanummer lezen over de pure forensische radiologie, hoe een en ander is ontstaan en de verschillende benaderingen ervan binnen ons kleine landje. Er wordt geschreven over explosiestelsels, maar ook over MRI bij foetussen en neonaten en het onderzoek bij vermoeden op kindermishandeling. Ook worden de positie van de 'deskundige' in de rechtbank en de opkomst van de forensische radiologie in Aruba belicht, en is een historisch stuk over de boloscoop opgenomen. Naast onderzoek bij mensen wordt er ook aandacht besteed aan forensisch onderzoek bij dieren en aan de gevolgen van…
"We vielen in slaap in de ene wereld en werden wakker in de andere". Een massaal gedeelde tekst op social media. Hiermee wordt de covid-19 special van de MemoRad geopend. De (bijna) nieuwe voorzitter van de NVvR concludeert dat het nieuwe normaal enorme kansen biedt voor het vak van radioloog maar dat we deze wel zelf moeten pakken. Verder in deze MemoRad radiologen die de impact vertellen van covid-19 op de werkvloer. De rol van AI in deze tijd wordt ook toegelicht. De resultaten van twee enquêtes van de Thoraxsectie worden toegelicht. In deze bijzondere tijd is het uitwisselen van…
Deze uitgave van MemoRad nummer lag al bij de drukker toen het Coronavirus serieuze vormen aannam in ons land. Daarom zijn er geen artikelen gewijd aan COVID-19.
In dit nummer aandacht voor het aftreden van Bernd Haberland als eindredacteur van de MemoRad. Tevens aandacht voor de uitreiking van de erelegpenning aan hem. Lucas Kinga heeft een laudatio voor hem geschreven.
Het afscheid van Jonas Castelijns komt in dit nummer aan de orde met daarbij zijn benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In dit nummer een interview met neuroradioloog Jan Wilmink. De Historische Commissie besteedt aandacht aan de 13 vroege röntgenopnamen uit het Lorentz-archief. Ook is er aandacht voor de familie Den Hoed, oprichters van de voormalige…
In dit nummer wordt stil gestaan bij het overlijden van een drietal collega's, Rezan Demir, Peter Ophof en Koen Vanghillewe. Ze zijn alledrie tijdens hun werkzame leven overleden.
Op de voorkant van deze Memorad prijkt de Röntgentulp. Deze tulp is in de jaren dertig ontstaan door mutatie onder invloed van röntgenstraling. Terugblikken op diverse bijeenkomsten komen in deze editie aan bod te weten de Radiologendagen, het IDKD Davos, de aiosdag 'Interventie', het nationaal Coassistenten Congres, ESTI en het inspirerende afscheidssymposium van dr. Gerrit Jager. Verder zijn er nog…
In het eerste nummer van 2019 is weer voldoende variëteit aan informatie te vinden. Op het gebied van onderzoek zijn subsidies toegekend voor onderwerpen uit de kennisagenda. Uit de enquête onder onze jonge klaren komen enkele opvallende bevindingen naar voren. Ook de succesvolle AIOS-dag over Artificial Intelligence komt aan bod. Een belangrijke bijdrage gaat over de veranderingen in het tuchtrecht. Binnen de NVvR is hier een werkgroep voor opgericht. De Historische Commissie belicht de geschiedenis van het snel doorontwikkelend beeldvormend vak. En er is natuurlijk ook aandacht voor de …
In de laatste MemoRad van 2018 memoreert de voorzitter het geslaagde bezoek van het bestuur aan het historisch erfgoed van onder andere de radiologie op Urk. Verder in MemoRad aandacht voor zaken, die in het hier en nu spelen in de radiologie. Het recent opgestelde standpunt van de sectie Kinderradiologie over beeldvorming van de cervicale wervelkolom op de spoedeisende hulp komt aan bod. Groningse radiologen beschrijven de rol van radiologie rondom levertransplantaties. Vanwege de sterke daling van lijkschouwingen, die wereldwijd plaatsvindt, is men op zoek naar alternatieven waarbij de…
In deze MemoRad sluit de voorzitter van de NVvR in zijn column met het thema 'Ontregel de zorg' aan bij de recente boodschap van de FMS 'Laat dokters dokteren'. Verder in deze MemoRad aandacht voor…
In deze MemoRad een aantal persoonlijke verhalen in huidig en historisch perspectief, inzicht in de opleiding en arbeidsmarkt jonge klaren, een overzichtsartikel over fouten, ervaringen met…
Dat radiologie een prachtig vak is met vele ontwikkelingen, blijkt maar weer uit deze MemoRad. Een blik op het verleden in het Belgisch museum, het centrum voor radiologisch erfgoed op Urk en het…
In deze MemoRad staan verschillende artikelen over het maken en leren van fouten, zowel in het heden (van feedback door een collega tot het tuchtrecht) als in het verleden (elektrocutie in de vroege…