Wat kan longkankerscreening betekenen?

Hoe eerder longkanker wordt ontdekt, hoe beter de prognose en minder ingrijpend de behandeling. Jaarlijks krijgen meer dan 14.000 mensen in Nederland de diagnose longkanker. Screening met CT-onderzoek zal dit niet veranderen, maar biedt wel de mogelijkheid van vroegtijdige opsporing bij risicogroepen.

Vandaag, op 1 augustus Wereld Longkankerdag, brengen we een artikel over longkankerscreening van drie radiologen onder de aandacht, dat onlangs is verschenen in de NVvR kwartaaluitgave MemoRad. In het artikel geven dr. Hester Gietema, prof. dr. Mathias Prokop en prof. dr. Rozemarijn Vliegenthart een overzicht van onderzoeken, de vertaling naar de praktijk en vragen rondom implementatie bij een landelijk bevolkingsonderzoek longkanker. 

De verschillende rollen van de radioloog uit de strategische visie van de NVvR, van diagnosticus en AInnovator, komen hierin samen: Wanneer lage dosis CT-scans worden gecombineerd met AI-software voor het detecteren en meten van longnoduli, kan screening op longkanker wellicht haalbaar en betaalbaar worden.

Of er een landelijk bevolkingsonderzoek naar longkanker komt, is momenteel een advies in voorbereiding bij de Gezondheidsraad. Zie hier het eerdere NVvR nieuwsbericht Hoorzitting Gezondheidsraad over longkankerscreening d.d. 17 april 2023.

Op zoek naar statistieken over longkanker? Zie de websites van KWF met Longkanker in cijfers, IKNL met incidentie longkanker en van Longkanker Nederland met cijfers over longkanker.