Hoorzitting Gezondheidsraad over longkankerscreening

Op vrijdag 14 april jl. hield de Gezondheidsraad (GR) een hoorzitting over longkankerscreening. De vaste Commissie Bevolkingsonderzoek van de GR had allerlei partijen uit het veld uitgenodigd, waaronder ook de NVvR (afvaardiging dr. Hester Gietema en prof.dr. Rozemarijn Vliegenthart) en de NVMBR, om hun visie en aandachtspunten te delen. 

Aanleiding voor deze hoorzitting was het verzoek om advies van de minister van VWS van december 2022 over screening op longkanker: "In Nederland krijgen jaarlijks ruim 14.000 mensen deze diagnose, terwijl elk jaar ongeveer 10.000 mensen overlijden aan longkanker. De helft van de patiënten met longkanker heeft uitzaaiingen bij diagnose, en de 5-jaarsoverleving is met 17% laag. De vraag is of er gezondheidswinst kan worden geboekt door longkanker eerder op te sporen." 

In de bijdrage van de NVvR werd o.a. ingegaan op de stappen richting optimale CT screening, waaronder reduceren van onnodige CT scans, en verminderen van dure CT componenten door efficiënte scanlogistiek en toepassing van AI bij scanbeoordeling, mocht de Gezondheidsraad een positief advies uit gaan brengen voor longkankerscreening in Nederland. Het advies van de Gezondheidsraad wordt eind dit jaar verwacht.