Petitie minder pijnlijke borstkankerscreening besproken in Tweede Kamer

Op 7 september is in de Tweede Kamer de petitie besproken waarin wordt opgeroepen tot minder pijnlijke methoden van borstkankerscreening, zoals drukgestuurde mammografie of echografie.

Radioloog Carla Meeuwis heeft in een nieuwsitem van Goedemorgen Nederland van WNL toegelicht dat radiologen ook graag willen dat er onderzoek wordt gedaan naar alternatieven, zeker voor de vrouwen waarbij de mammografie echt erg pijnlijk is. Het is heel zonde als vrouwen niet deelnemen aan het borstonderzoek omdat ze angstig daarvoor zijn. Mammografie is echter op dit moment nog het beste onderzoek voor de vroege opsporing van borstkanker. Gelukkig is dit onderzoek slechts voor een kleine groep vrouwen moeilijk te verdragen. Het kost tijd om onderzoek te doen naar minder pijnlijke maar gelijkwaardige alternatieven voor mammografie. 

De minister van VWS heeft aangegeven dat het bevolkingsonderzoek naar borstkanker niet snel zal veranderen, zie een bericht van minister Kuipers op LinkedIn en een bericht van de NOS

Meer lezen?

Klik hier voor het nieuwsbericht van 26 april jl. op de website over screening en diagnostiek borstkanker.

Klik hier voor het nieuwsbericht van 9 mei jl. over niet bewezen thermografisch onderzoek.