Zorgen over niet bewezen thermografisch onderzoek

In het TV programma Radar is op 8 mei jl. aandacht besteed aan thermografie. O.a. aan de NVvR was gevraagd te reageren op opnamen en rapporten van drie aanbieders van thermografisch onderzoek van het lichaam. 

Door Jet Quarles van Ufford, NVvR voorzitter, is in de uitzending benadrukt dat thermografie geen wetenschappelijk bewezen vorm van onderzoek is voor het opsporen van ziekten of aandoeningen. Het is daarom verontrustend te zien dat door de aanbieders wel medische termen worden gebruikt en dat ze zich op het vlak van diagnostiek begeven. Ook door de andere medisch specialisten werd duidelijk uitgelegd dat thermografisch onderzoek van het lichaam geen rol of toegevoegde waarde heeft.

Een aantal jaar geleden was er een uitzending van Radar over thermografie als vorm van borstonderzoek. De NVvR heeft toen het standpunt gepubliceerd dat mammografie het radiologisch onderzoek van voorkeur is voor screening op borstkanker en dat er geen medisch wetenschappelijk bewijs is voor thermografie om dat te vervangen. Dit is in lijn met de kennis en adviezen van de Gezondheidsraad, het RIVM en KWF.