Screening en diagnostiek borstkanker in het nieuws

In de media is de afgelopen maand veel aandacht geweest voor radiologisch onderzoek bij borstkanker en met name voor de vraag of er een alternatief is voor mammografie bij het bevolkingsonderzoek borstkanker. Aanleiding was een petitie waarin wordt opgeroepen tot minder pijnlijke methoden, zoals drukgestuurde mammografie of echografie. Daarna volgde een publicatie dat bij een zwelling of knobbeltje echografie vaak geschikt is om borstkanker uit te sluiten.

In reactie op vragen van de media hebben verschillende radiologen uitgelegd dat mammografie nog steeds de aangewezen wijze van onderzoek is bij de landelijke screening van vrouwen van 50 tot 75 jaar, dat drukgestuurde mammografie niet bewezen minder pijnlijk hoeft te zijn en (nog) niet altijd de benodigde beeldkwaliteit kan bieden. En dat echografie, CT- of MR-onderzoek om verschillende redenen geen alternatief zijn.

Goede voorlichting en informatievoorziening zijn belangrijk, ook om het verschil te blijven uitleggen tussen de landelijke screening (onderzoek onder een grote doelgroep zonder dat er klachten zijn) en diagnostiek in het ziekenhuis (onderzoek bij vrouwen die met klachten of een afwijking door de huisarts zijn doorverwezen). Ziekenhuizen met echt drukgestuurde mammografie zijn ons niet bekend, maar communicatie tijdens het onderzoek met de aanwezige radiodiagnostisch laborant kan de mogelijkheid geven van controle en bijsturing. Het streven is dat zoveel mogelijk vrouwen blijven deelnemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker en dat elke vrouw bij klachten naar de huisarts gaat.

Meer lezen?

Klik hier voor het bericht van RTL nieuws op 27 maart jl. over de petitie die is aangeboden aan de Tweede Kamer.

Klik hier voor een vraaggesprek op 29 maart jl. op NPO Radio 1 met de initiatiefneemster van de petitie, Muriel van der Draaij, en radioloog Nora Voormolen uit het LUMC.

Klik hier voor het bericht van de NOS op 6 april jl. over de waarde van echografie bij diagnostiek van borstkanker met reactie van de NVvR en klik hier voor de publicatie van radioloog Linda Appelman c.s. in Radiology op 4 april 2023.

bijgewerkt op 10-05-2023 (m.b.t. drukgestuurde mammografie in ziekenhuizen)