AIFI in offertefase AI-producten en opbouw infrastructuur

AIFI, het haalbaarheidsproject van een landelijke infrastructuur voor AI in de radiologie van de NVvR, VZVZ, ZN en vijf pilotziekenhuizen, is in de volgende fase gekomen.

Deze week is aan de AI-leveranciers een verzoek om offerte gestuurd. Deze AI-leveranciers hebben eerder aangegeven een potentieel geschikt AI-product te hebben (met CE-markering) voor de zorgtoepassingen fractuurdetectie, detectie incidentele longembolieën en/of beoordeling skeletleeftijd.

Nadat de verschillende algemene, technische, klinische en beveiligingseisen waren geformuleerd voor het offerteverzoek is de afgelopen maanden veel tijd en aandacht uitgegaan naar diverse juridische aspecten. Dit betrof ten eerste de onderlinge relaties en verantwoordelijkheden in het inkoopproces tussen VZVZ, de AI-leveranciers, de leverancier van de Twiin DVDexit-infrastructuur en de pilotziekenhuizen (Catharina Ziekenhuis, Radboudumc, ZGT, Ziekenhuis Rivierenland, Gelre Ziekenhuizen). Daarnaast zijn de benodigde privacy en security documenten tussen alle partijen voor het werken met geanonimiseerde medische gegevens in de offertefase en straks met gepseudonimiseerde medische gegevens in de pilotfase geïnventariseerd.

Intussen is de technische architectuur helemaal uitgetekend en heeft in de pilotziekenhuizen de installatie van de technische infrastructuur plaatsgevonden tot en met integratie in het PACS/EPD. De eerste performancetesten zijn gedaan met een AI-simulator. Nu is het wachten op de eerste sets van geanonimiseerde beelden en de reacties van de AI-leveranciers om een mini-validatie uit te gaan voeren. De klinische werkgroep bereidt zich voor op een beoordeling van de output van de potentiële AI-producten en in de werkgroep business case zijn de verschillende zorgpaden met AI uitgewerkt.

Op de hoogte blijven van het project AIFI? Er worden periodiek webinars georganiseerd en ook tijdens de laatste Radiologendagen is er meer over AIFI verteld. Zie onder Sectie Techniek > AIFI om aan te melden voor mailings vanuit AIFI.

Wat gebeurt er in andere landen op het gebied van AI in de radiologie? Op 3 en 4 februari 2025 vindt een Global AI conference plaats in Londen (en online), georganiseerd door The Royal College of Radiologists i.s.m. de NHS. De NVvR is gevraagd om partner te zijn bij deze conferentie. Meer informatie voor NVvR-leden zal volgen.

Eerdere nieuwsberichten over het project AIFI: