Historie

De sectie Historie is opgericht tijdens de Algemene Vergadering van de NVvR op 17 juni 2021. De Sectie Historie is er voor alle collega’s met belangstelling voor de geschiedenis van hun vak. Hoe zag 'de röntgen' er uit in 1920? en in 1950? of 1980? En in je eigen ziekenhuis?

Contacten tussen verschillende specialismen zijn een stimulans om ook zelf te gaan graven in de historie van een (sub-)specialisme of een ziekenhuis. Bestuursleden van de sectie onderhouden contacten met aanpalende gezelschappen en musea in binnen- en buitenland. Bij voldoende belangstelling organiseert de sectie activiteiten op interessante locaties. Daarnaast verzorgt de sectie een nieuwsbrief voor haar leden.

Het Centrum voor Radiologisch Erfgoed

In het Trefpunt Medische Geschiedenis Nederland op Urk wordt een radiologische collectie bewaard. Dit heet het Centrum voor Radiologisch Erfgoed. Het gaat om een verzameling radiologische leerboeken, proefschriften, tijdschriften en beschrijvingen van radiologische apparatuur. Verder zijn er documentatie van congressen en sandwichcursussen, de NVvR jaarboeken en kleine radiologische voorwerpen en hulpmiddelen te vinden. De collectie dekt de vakken electrologie, radiodiagnostiek, radiotherapie en nucleaire geneeskunde. Het oudste boek dateert van 1890, dus van voor de ontdekking van de röntgenstralen. Er is ook een digitaal archief. Een overzicht van de collectie is te vinden op de website van de sectie, zowel een boekencatalogus op het platform librarything en een fotocatalogus van de voornaamste objecten. Ook andere wetenschappelijke verenigingen houden op het Trefpunt collecties aan. Curatoren van de radiologische collectie zijn Kees Simon en Frans Zonneveld. De collectie is bijeengebracht door ziekenhuizen en collega’s. De sectie Historie is zeer geïnteresseerd in boeken, tijdschriften of historische voorwerpen voor de collectie. Om voorwerpen te verstrekken kan contact worden opgenomen met de curatoren.
 

Jaarverslagen van het Centrum voor Radiologisch Erfgoed

Meer lezen:

Geschiedenis van de Radiologie in Nederland
Informatie van de Historische Commissie (opgeheven per 17-06-2021).

Jaarverslagen Sectie Historie

Jaarverslag 2023
Jaarverslag 2022

Jaarverslag 2021

Nog geen sectielid? Klik op onderstaande link (alleen zichtbaar na inloggen).

Documenten Historie

Er zijn geen documenten gevonden die voldoen aan deze criteria.