Sectiezaken

Project AIFI

Het project AI for imaging (AIFI) is een haalbaarheidsproject in de praktijk van een landelijke infrastructuur voor toepassing van artificiële intelligentie (AI) producten voor radiologie. AIFI is een samenwerking van Zorgverzekeraars Nederland, de NVvR en VZVZ en beproeft een uitbreiding van het Twiin portaal, de landelijke voorziening voor het uitwisselen van radiologiebeelden en -verslagen. Klik hier voor een samenvatting van het projectplan.

Stralingshygiëne en -bescherming

Zie voor algemene informatie over straling de pagina Straling (onder Praktijk) elders op de website.

Richtlijnen op de FMS richtlijnendatabase: Beeldvorming met ioniserende straling en Kinder Diagnostische Referentieniveaus (DRN’s).

AI-netwerk

Wie is in welk ziekenhuis contactpersoon voor Artificial Intelligence (AI) in de radiologie? Een netwerk voor en door NVvR-leden. Kijk hier.

Op zoek naar een overzicht van AI-producten in de radiologie (met CE-markering)? Zie Radiology - Health AI Register.

Global AI conference 2025

Op 3 en 4 februari 2025 organiseert the Royal College of Radiologists (RCR) in samenwerking met de NHS de Global AI Conference 2025 in Londen. De NVvR is gevraagd als partner van het congres en op de eerste dag zal een presentatie worden gegeven van het project AIFI. Klik hier voor een overzicht van het hele programma.

Twiin beelden en verslagen

De NVvR is vanuit de sectie Techniek actief betrokken bij het landelijke programma Twiin om te komen tot een infrastructuur voor digitale gegevensuitwisseling tussen ziekenhuizen en beschikbaarheid van radiologische beelden en verslagen. Zie hier de functionele vereisten die als uitgangspunt worden gebruikt voor beeldbeschikbaarheid.
In 2020 en begin 2021 heeft vanuit Twiin een (versnelde) uitrol plaatsgevonden van een landelijke voorziening ter vervanging van DVD's. Zie Landelijke dekking Twiin DVDexit beelden en verslagen op 15 april 2021. In 2024 is een pilot gestart om met het Twiin portaal een tijdlijn van beelden en verslagen per patiënt te realiseren, in afwachting van een structurele oplossing voor landelijke beeldbeschikbaarheid.

Gegevensuitwisseling borstkankerzorg

Vanuit de NABON is een Informatiestandaard borstkanker opgesteld voor gestandaardiseerde vastlegging en uitwisseling van gegevens, zodat bij doorvoering ervan in alle systemen die worden gebruikt bij borstkankerzorg er geen gegevens meer hoeven te worden overgetypt.

Meer weten over Artificial Intelligence?

Dossier Artificial Inteligence in FMS Medisch Specialist, juni 2023
AI Monitor Ziekenhuizen 2023, M&I partners, april 2023
Artificiële intelligentie en Passende zorg, najaar 2022
Podcast Waardevolle AI voor gezondheid, 2021/2022
Leidraad kwaliteit AI in de zorg, 2021
Maatschappelijke kosten en baten van toepassing van artificiële intelligentie in de zorg, dec 2021
Themanummer AI MemoRad, voorjaar 2021
Website met FDA Cleared AI Algorithms
Onderzoek Capgemini Invent in opdracht van VWS naar databeschikbaarheid in de zorg voor AI, nov 2020
Lijst AI resources met artikelen, boeken en websites met educatief materiaal, mei 2020
Presentaties themabijeenkomst 'AI in de radiologie' sectie Techniek, 3 juni 2019
Themanummer AI MemoRad, najaar 2017
E-learning: Elements of AI (University of Helsinki), Applied AI with DeepLearning (IBM)

Oproepen deelname aan AI-enquête/onderzoek

Voorwaarden: betrokkenheid radioloog, terugkoppeling en/of openbare publicatie, niet-commercieel, respecteren wet- en regelgeving rondom data
Vormen: Pitch tijdens sectiebijeenkomst, hier plaatsing uitnodiging tot deelname

Besluit stralingsbescherming (Bbs) 6 februari 2018

Wat betekent het nieuwe Besluit? Wat is de rol van de radioloog op het gebied van straling? Wat is er allemaal op het gebied van dosismeting-  en registratiesystemen? Presentaties tijdens de bijeenkomst van de sectie Techniek op 23 januari 2018:
Medische blootstelling; Bbs H8 en Regeling stralingsbescherming medische blootstelling, Laurine Keulemans, VWS
Stralingsbescherming & NCS, Jeroen van de Kamer, NCS, en Nanko de Graaf, radioloog
Praktische consequenties van dosismonitoring, Arjen Becht, klinisch fysicus
Meer (algemene) informatie over straling? Zie elders op de website: Straling (onder Praktijk) 

Visie Beeldenuitwisseling

Zo’n 5 tot 10 jaar geleden zijn de eerste initiatieven in Nederland genomen om te komen tot regionale uitwisseling van radiologische beelden (en andere medische gegevens) tussen ziekenhuizen via zogeheten XDS-netwerken. Grote, succesvolle implementaties laten in de praktijk echter nog vaak op zich wachten. Intussen neemt de behoefte aan beelduitwisseling verder toe. Het is niet alleen de radioloog, die verwacht dat hij/zij beelden eenvoudig met een collega in een ander ziekenhuis kan uitwisselen, maar ook de behandelend specialist (chirurg, internist, etc.) voor wie de radioloog het onderzoek doet en natuurlijk ook de patiënt.

De sectie Techniek van de NVvR heeft in een visie op beelduitwisseling de verschillende situaties beschreven waarin er behoefte is aan digitale uitwisseling van radiologisch onderzoek (zie tekst en presentatie). In de ene situatie is vooral snelheid geboden in de overdracht van beelden en in een andere situatie is inzicht in de relevante geschiedenis van alle radiologische beelden van een patiënt gewenst. Op basis van deze visie is het gesprek aangegaan met VZVZ (Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie) en dit heeft op 8 februari 2018 geleid tot ondertekening van een intentieverklaring. Zie hier een publieksversie van de intentieverklaring NVvR - VZVZ.

Visiedocument ICT rol radioloog (werkgroep ICT, 2013)

In het verleden hebben radiologen een belangrijke rol gespeeld bij de automatisering en digitalisatie van ziekenhuissystemen. Na de introductie van PACS is onze betrokkenheid op ICT gebied geleidelijk minder geworden. De ICT-werkgroep vindt dat jammer, juist nu er spectaculaire ontwikkelingen zijn op gebied van CAD, big data, e-learning en elektronisch patiëntendossier. Lees het Visiedocument ICT rol radioloog en de bijbehorende Beleidsnota ICT.

Structured Reporting

Informatie thuiswerken voor radiologen

Handvatten, tips en trucs rondom thuiswerken 

 

Nog meer lezen? Ga naar de overzichtspagina met links over ICT-gerelateerde onderwerpen