Vici-beurs voor klinisch radioloog en onderzoeker

Supertrots zijn wij op prof.dr. Marion Smits, radioloog in het Erasmus MC en NVvR bestuurslid portefeuille Wetenschap, met de toekenning van een Vici-beurs voor haar onderzoek naar de toepassing van MRI om een virtuele biopsie van een hersentumor te kunnen nemen. Een prachtig voorbeeld van de radioloog als diagnosedokter.

Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is voor senior onderzoekers die hebben aangetoond een eigen onderzoekslijn te kunnen ontwikkelen. Vici is onderdeel van het NWO-Talentprogramma, waarbinnen Zorgonderzoek en Medische wetenschappen (ZonMw) één van de domeinen is.

Hier is een portret van prof.dr. Marion Smits te vinden en van haar onderzoek. Momenteel is voor het bepalen van de optimale behandeling van een hersentumor eerst een operatie nodig om weefsel voor de diagnose te verkrijgen: een operatief biopt. Met haar onderzoek ontwikkelt ze methoden om met kunstmatige intelligentie deze weefseldiagnose niet-invasief te kunnen stellen op geavanceerde MRI scans: een virtuele biopsie.

Eind vorig jaar was zij één van de vrouwelijke hoogleraren radiologie in het NVvR-nieuwsbericht De juiste radioloog op de juiste plek d.d. 23 december 2022

Zie hier het nieuwsbericht van NWO.