Een nieuwe, minder ingrijpende behandeling door de interventieradioloog bij leveruitzaaiingen van darmkanker is vergeleken met traditionele chirurgie.
Dit 'opereren zonder snijden' biedt patiënten vergelijkbare overlevingskansen, maar met minder complicaties en een sneller herstel. Dit blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC en de Dutch Colorectal Cancer Group (DCCG), bekend als de COLLISION-trial.
Het wegbranden (thermische ablatie) van kleine uitzaaiingen in de lever bij patiënten met darmkanker biedt belangrijke voordelen voor de kwaliteit van leven van de patiënt ten opzichte van chirurgisch verwijderen.
Deze voordelen zijn dat:
- er minder complicaties optreden;
- de patiënt sneller naar huis kan;
- er evenveel kans is, of zelfs minder, op nieuwe uitzaaiingen;
- de overlevingskans vergelijkbaar is met het operatief verwijderen van de tumoren.
De resultaten betekenen een doorbraak in de behandeling van leveruitzaaiingen bij darmkanker. Thermale ablatie biedt patiënten een veilige, effectieve en patiëntvriendelijke behandeling. Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat arts en patiënt gezamenlijk beslissen welke behandeling het beste past bij de persoonlijke situatie en wensen van de patiënt.
Lees over de volledige studie in de The Lancet Oncology, deze week gepubliceerd.
De COLLISION TRAIL is één van de wetenschappelijke onderzoeksprojecten, die worden onderschreven door de NVvR. Klik hier voor de lijst in de rubriek Wetenschap elders op de website.