Radioloog aan de poort met mammadiagnostiek

Functioneert in uw ziekenhuis de mammaradioloog als poortarts? Dat was de vraag bij de sessie 'De Radioloog als clinicus' tijdens de Radiologendagen 2022. Tweederde beantwoordde deze vraag met "ja" en daarom is het goed nieuws dat er vanaf 1 januari 2023 een NZa-zorgactiviteit komt, waarmee de radioloog een consult kan registreren. Deze rol van de radioloog past bij de strategische visie van de NVvR en is een voorbeeld van 'Juiste zorg op de juiste plek' waar de FMS de video Radioloog als poortwachter van heeft gemaakt.

Image

Sinds 2019 is het mogelijk een consult te registreren bij mammadiagnostiek na een BI-RADS 0 uitslag vanuit het bevolkingsonderzoek borstkanker, niet gevolgd door aanvullend onderzoek of behandeling. Vanaf 2023 wordt het mogelijk om bij alle patiënten een consult te registreren wanneer de radioloog na mammadiagnostiek kan terugverwijzen naar de huisarts. De nieuwe code 086920 Consult radiologie na beeldvormend onderzoek van de mamma, niet gevolgd door een verdere doorverwijzing in de tweede of derde lijn is aangevraagd door de CvB in overleg met de sectie Mammaradiologie en zal worden opgenomen in de jaarlijkse informatie van de CvB.

Traditioneel was de werkwijze op de mammapoli dat elke patiënt eerst bij de chirurg kwam, waarna mammadiagnostiek door de radioloog volgde en de uitslag ervan door de chirurg werd besproken met de patiënt. Bij het grootste deel van de patiënten wordt echter geen borstkanker vastgesteld en volgt terugverwijzing naar de huisarts. Deze groep patiënten kan ook alleen door de radioloog worden gezien. Zie hier in de toelichting aan de NZa.

Met de Breast Clinic was het Albert Schweitzerziekenhuis één van de eerste in Nederland, waar de radioloog op deze wijze 'aan de poort' is gaan werken. Het is de radioloog die de anamnese, lichamelijk onderzoek en mammadiagnostiek doet, waarbij de uitslag wordt besproken met de patiënt en alles wordt vastgelegd in het dossier van de patiënt. Intussen is deze werkwijze, met bijbehorende financiële afspraken tussen betrokken specialismen, het ziekenhuis en evt. de zorgverzekeraar, in veel meer ziekenhuizen de dagelijkse praktijk.