Leren van het tuchtrecht

Bent u radioloog en kent u de pagina op de NVvR-website waarop uitspraken van de tuchtrechter over radiologen worden gepubliceerd en toegelicht? Recent is deze weer aangevuld. In het tuchtrecht wordt beoordeeld of volgens de geldende professionele standaard is gehandeld. Het leren van tuchtrecht is een actueel onderwerp, dat op veel plekken in de zorg en samenleving speelt.

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van leden van tuchtcolleges, afgelopen juni, werd de NVvR, vanwege het bestaan van de genoemde webpagina Uitspraken van tuchtcolleges maar ook vanwege het MemoRad themanummer tuchtrecht van december 2022, als 'good practice' genoemd. Toetsing van casus uit de radiologische praktijk aan de professionele standaarden kan waardevolle informatie geven over de kwaliteit van radiologische zorg en hoe die te verbeteren en daarom hebben deze casus de aandacht van de werkgroep Tuchtrecht van de NVvR.

In het kader van de lerende werking van het tuchtrecht kunnen ook twee artikelen worden genoemd van radiologen, die - vanuit verschillende invalshoeken - in het NTvG verschenen. Een van Gerrit Jager e.a. (Hoog tijd voor fundamenteel onderzoek naar tuchtrecht) en een van Wulphert Venderink (Beoordeling van radiologische beelden: wie is verantwoordelijk?)

Het Leren van tuchtrecht is tevens één van de onderwerpen in de Verzamelbrief Wet BIG van minister Kuipers aan de Tweede Kamer, op 26-06-2023, over de toekomstbestendigheid van de Wet BIG.