Geslaagde eerste editie cursus Expertise NVvR

De commissie Expertise NVvR kijkt terug op een geslaagde cursusdag. De cursus Expertise werd op 9 oktober 2024, samen met de Academie voor Medisch Specialisten, in Utrecht georganiseerd. 

Slechts vijftien deelnemers konden worden toegelaten tot de cursus, die de hele dag duurde. Deze selecte groep kreeg meerdere interactieve sessies over de expertiseprocedure van de NVvR en aspecten van herbeoordeling voorgeschoteld door (juridische) experts vanuit NVvR, FMS en Medirisk.

De dag begon met een uitleg van de expertiseprocedure van de NVvR, waarbij de keuzes die bij de ontwikkeling van de NVvR-expertiseprocedure zijn gemaakt, werden toegelicht. De NVvR-expertiseprocedure is in 2016 in het leven geroepen om zowel aan patiënt als radioloog een onafhankelijke medisch-radiologische herbeoordeling te bieden in een klachtensituatie. Tijdens de cursus werd het juridische landschap belicht, waarbinnen herbeoordelingen plaatsvinden. Aan de deelnemers werd inzicht gegeven in de juridische aspecten van de expertiseprocedure van de NVvR, gevolgd door een overzicht van de rechtscontext waarbinnen herbeoordelingen kunnen plaatsvinden. Na de lunch werd met een wat meer filosofische invalshoek het belang van de juiste vraagstelling bij retrospectieve analyse toegelicht. De ervaringen met de expertiseprocedure in de praktijk werden door een advocaat van Medirisk uiteengezet. De sessie daarna, waarin voorbeelden van beperkingen van het menselijk brein werden gepresenteerd, bevatte voor de aanwezigen zowel herkenbare voorbeelden als een aantal eye openers. Afgesloten werd met een concrete expertisecasus, waarin de deelnemers zelf in de huid kropen van expertisepanel en commissie Expertise. Aan de hand van de bevindingen van een panel moesten zij komen tot een van de standaardconclusies in een NVvR-adviesrapportage. 

Gezien de vele positieve reacties aan het einde van de dag, streeft de commissie Expertise naar een herhaling van deze cursus in 2025. Daarover vindt aan de hand van een uitgebreidere evaluatie nog overleg plaats.

Lees meer:

- de expertiseprocedure NVvR
- eerdere expertisebijeenkomsten (uitsluitend voor leden toegankelijk)