Bevolkingsonderzoek borstkanker onder de loep

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft een rapport gepubliceerd over het bevolkingsonderzoek borstkanker, waarin ze zegt dat de kwaliteit voldoende is, maar dat de organisatie wel onder druk staat. Naast aandacht voor de werkdruk en goed bestuur, wordt het belang benadrukt van terugkoppeling in de zorgketen. Zie ook de berichtgeving van o.a. NOS, RTLSkipr.

Voor nu.nl was het nieuws aanleiding voor een informatief bericht over wat er gebeurt bij het maken van een mammogram om borstkanker op te sporen. Radioloog Carla Meeuwis, secretaris NVvR sectie Mammaradiologie, geeft in het artikel Je borsten tussen twee platen: 'Even vervelend, maar levensreddend' uitleg over het belang van deelname aan het bevolkingsonderzoek voor vrouwen vanaf 50 jaar en vertelt over het klierweefsel dat daarbij wordt onderzocht op tumoren en de belangrijke rol van de radiodiagnostisch laborant bij het maken van een mammogram.

Lees hier het eerdere NVvR nieuwsbericht: Van mammografie tot passende zorg, radiologen dragen bij aan het tijdig opsporen van borstkanker bij alle vrouwen.

Maart 2024 publiceerde de Gezondheidsraad een advies Verbetermogelijkheden voor het bevolkingsonderzoek borstkanker, waarin o.a. de mogelijkheden van risicostratificatie en artificiële intelligentie (AI) worden genoemd.