Met het wetsvoorstel voor gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) wil VWS de komende jaren het elektronisch uitwisselen van patiëntgegevens tussen zorgverleners gaan verplichten. Beeldbeschikbaarheid hoort bij de eerste vier gegevensuitwisselingen en de tijdlijn radiologische beelden van de NVvR is het uitgangspunt.
Twiin DVDexit heeft het afgelopen jaar een landelijke voorziening neergezet om beelden en verslagen tussen zorginstellingen elektronisch uit te wisselen, waarmee momenteel zo'n 70.000 onderzoeken per maand worden verzonden. Maar met het verdwijnen van de DVD's, is er nog geen tijdlijn beschikbaar met alle beelden en verslagen van één patiënt over de grenzen van zorginstellingen heen. Via de nieuwe Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) is het doel deze tijdlijn te gaan realiseren. In de Meerjarenagenda Wegiz van VWS van 15 oktober jl. staat het doel als volgt geformuleerd:
Tijdige, integrale beeldbeschikbaarheid, inclusief elders vervaardigde beelden en verslagen, binnen de eigen werkomgeving.
Straks wordt op basis van de Wegiz verwezen naar een kwaliteitsstandaard, informatiestandaard en norm om de beschikbaarheid van een tijdlijn per patiënt - inclusief externe beelden en verslagen - verplicht te stellen in het EPD/PACS voor elke zorgverlener met een behandelrelatie. Van zorgaanbieders en ICT-leveranciers wordt verwacht dat ze hierin kunnen gaan voorzien.
In deze fase heeft de komst van de Wegiz vooral nog een aanjagend effect om tot samenwerking te komen en de vereiste documenten samen te stellen. Zie het artikel Coalitie Beeldbeschikbaarheid Nederland maakt vaart van 29 november jl. op de website ICT&Health.
Volgens de huidige planning gaat de Wegiz in januari 2022 worden behandeld in de Tweede Kamer. Daarna zullen vele partijen nog vele werkzaamheden moeten verrichten. Ook zijn er zogeheten generieke voorzieningen nodig voor een landelijk functionerende infrastructuur. Maar uiteindelijk is het doel realisatie in de praktijk, zodat alle radiologen, andere medische beeldvormers, behandelend artsen, laboranten/MBB-ers, radiologie administraties, etc. gebruik kunnen maken van een tijdlijn per patiënt in de eigen werkomgeving van interne en elders gemaakte beelden en verslagen. En ook de patiënt zal daarmee een overzicht kunnen krijgen van alle onderzoeken uit verschillende ziekenhuizen.
Animatiefilmpje uit 2019 met de visie van de NVvR op landelijke beeldbeschikbaarheid voor zorgverlener en patiënt.
In de Meerjarenagenda Wegiz staan in totaal 11 gegevensuitwisselingen waaronder gegevensuitwisseling in de oncologische zorg - borstkanker. Hiervoor is vanuit de NABON, een multidisciplinair overlegorgaan van zorgprofessionals betrokken bij borstkankerzorg (waaronder radiologie), een informatiestandaard borstkanker opgesteld.