Als we de acute zorg toegankelijk willen houden voor iedereen die dat nodig heeft, zullen er fundamentele keuzes en intensievere samenwerking binnen de acute zorg keten gemaakt moeten worden.
De acute zorg staat immers in Nederland behoorlijk onder druk. Wachttijden lopen op en Spoedeisende Hulp-afdelingen raken overvol, daarom is verandering nodig. Dit valt te lezen in een gezamenlijk visiedocument van de Federatie Medisch Specialisten, de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) en meerdere wetenschappelijke verenigingen. De NVvR onderschrijft deze ambitie.
Radiologie is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een cruciale schakel in de acute zorg. Van snelle diagnostiek tot begeleiding van behandeling: vrijwel elke acute zorgvraag vereist hoogwaardige beeldvorming. De vraag naar radiologische inzet blijft dan ook stijgen. Tegelijkertijd staat de capaciteit onder druk, zowel qua personeel als qua beschikbaarheid van apparatuur en data.
Niet alles wat kan, moet ook
Acute zorg moet beschikbaar blijven voor wie het écht nodig heeft. Dat betekent scherpe keuzes maken. Niet elke zorgvraag hoeft direct, en niet alles wat technisch mogelijk is, draagt bij aan doelmatige zorg. Het voorkomen van instroom in de acute zorg is ook zorg. Daarnaast blijft de NVvR pleiten voor betere beeld- en databeschikbaarheid tussen instellingen, om versnippering en vertraging in acute diagnostiek te voorkomen.
Samen werken aan duurzame zorg
De NVvR werkt actief mee aan een toekomstige duurzame zorg. Investeren in mensen en technologie, samenwerking én een duidelijke visie op gepaste inzet vormen daarbij de basis. Radiologie is een randvoorwaarde voor snelle en kwalitatief goede acute zorg. Tegelijkertijd wordt benadrukt dat zonder duidelijke keuzes en structurele investeringen de huidige inzet van radiologie in de acute zorg niet houdbaar is.
Meer weten?
Lees het visiedocument ‘Toekomstbestendige acute zorg’ van de Federatie Medisch Specialisten.