Kinderradiologie

Kinderradiologie omvat diagnostisch beeldvormend onderzoek bij kinderen tot 18 jaar. Kinderradiologen zijn vooral werkzaam in kinderziekenhuizen, maar kinderradiologie vindt in elk ziekenhuis in Nederland plaats. De sectie Kinderradiologie heeft circa 200 leden. Door een intensieve samenwerking binnen deze sectie, kunnen we voor alle kinderen in Nederland zo goed mogelijke radiologische zorg leveren. 

De K.R.O.C. (KinderRadiologische OpleidingsCommissie) heeft presentaties over voorkomende diagnosen, protocollen (met tips and tricks) en standaardverslagen voor u beschikbaar gesteld onder het tabblad 'Sectiezaken'.

Met röntgenfoto’s, echografie, CT- en MRI-scans kunnen bij kinderen diagnosen worden gesteld en de effecten van behandelingen worden gevolgd. Het bijzondere van radiologie bij kinderen is dat rekening moet worden gehouden met de leeftijd, groei en ontwikkeling van een kind. Bij chronische ziektes, zoals bijvoorbeeld reumatologie, longziektes of een aangeboren afwijking van het hart of wervelkolom, kunnen langdurige relaties ontstaan tussen kind, ouders en behandelteam en zo ook met de kinderradioloog. Hij/zij volgt de ontwikkeling van een kind via beeldvormend onderzoek en ziet het kind opgroeien tot volwassene. Ook daarna blijft de kinderradioloog patiënten op volwassen leeftijd vaak nog volgen, omdat hij/zij de expert is op het gebied van ziektes, die ontstaan op kinderleeftijd.

Een belangrijk aspect van kinderradiologie is het beperken van röntgenstralen, die worden gebruikt bij het maken van röntgenfoto’s of CT-scans. Kinderen zijn nog gevoeliger voor röntgenstralen dan volwassenen. Er is veel aandacht voor het werken volgens het ALARA-principe, wat betekent “As Low As Reasonably Achievable”. Geprotocolleerd werken, goede voorlichting, aandacht voor stralingsbescherming en technologische ontwikkelingen hebben een grote bijdrage geleverd aan de vermindering van stralenbelasting bij kinderen. De Nederlandse Vereniging voor Radiologie (NVvR) ontwikkelt samen met andere beroepsverenigingen en in overleg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een indicator voor stralenbelasting bij kinderen om dit onderdeel te maken van jaarlijkse metingen en rapportage.

Het lidmaatschap van de sectie Kinderradiologie bedraagt €15. Hiermee wordt het collectieve lidmaatschap van de ESPR betaald.

Nog geen sectielid? Klik op onderstaande link (alleen zichtbaar na inloggen).

Documenten Kinderradiologie

13 augustus, 2018
Categorie Kwaliteit
Type Sectie
Trefwoorden CWK kinderen trauma
9 juni, 2016
Categorie NVvR
Type Advies
Trefwoorden botonderzoek leeftijd