Winnaar Frederik Philipsprijs 2024

De Frederik Philipsprijs 2024 is tijdens de Radiologendagen uitgereikt aan Robbert Puijk voor zijn proefschrift 'Colorectal liver metastases: partial hepatectomy or thermal ablation’. De jury roemde de grondige aanpak en opbouw van het proefschrift dat bestaat uit een meta-analyse, het formuleren van kennishiaten en vervolgens methodologisch sterk prospectief onderzoek om deze vragen te beantwoorden.

Dit proefschrift heeft directe impact op de patiëntenzorg en onderbouwt de relevantie van interventie-radiologische behandelingen. Proefschriften zoals deze zijn nodig om de capaciteit te kunnen laten meegroeien met de toenemende vraag naar deze minimaal invasieve behandelingen, het zogenaamde 'opereren zonder snijden'.

Hij kreeg namens de jury van Casper Mihl en van Paul Wiering namens Philips de prijs en cheque ter waarde van €4.000 overhandigd en een mooi beeldje. De tweede en derde plaats waren voor respectievelijk Kicky van Leeuwen met ‘Validation and implementation of commercial artificial intelligence software for radiology’ en Wouter Teunissen met 'Perfusion MRI for brain tumour surveillance’. De publieksprijs die op basis van inhoud en presentatie werd verkozen door de deelnemers is gewonnen door Kicky van Leeuwen.

Er zijn dit jaar 14 proefschiften ingediend om mee te dingen naar deze mooie prijs. Hierbij is door de jury een selectie gemaakt van vijf die daadwerkelijk hun proefschift mochten presenteren.