Werken aan de opbouw van de NVMBR

De tekst hieronder is aangeleverd door het bestuur van de Nederlandse Vereniging Medische Beeldvorming en Radiotherapie (NVMBR) en de NVvR ondersteunt graag deze boodschap.
In MemoRad 2023/01 werd in de rubriek Actueel melding gemaakt van een 'stormachtige periode' in het bestaan van de NVMBR en van de inspanningen om een doorstart Nieuwe Stijl te maken. Begin juli hebben de leden ingestemd met nieuwe statuten en een nieuw organogram, met als doel het opbouwen van een vernieuwde, zelfsturende en interactieve organisatie.

Het welslagen van de vernieuwing en daarmee het behoud van een efficiente en sterke beroepsvereniging hangt de komende tijd af van het enthousiasme en de vrijwillige inzet van de NVMBR-leden. Er is een minimale administratieve ondersteuning voorzien.

De bestuur van de NVMBR is er van overtuigd dat een beroepsvereniging geen stellingen moet betrekken uitsluitend ter verdediging van de eigen belangen, maar daarentegen steeds positief in verbinding hoort te staan met professionals in de gerelateerde beroepsvelden. Alleen op die manier kunnen we op een professioneel niveau en gezamenlijk de uitdagingen het hoofd bieden, die de snelle ontwikkelingen van de techniek en de steeds gedetailleerde regelgeving met zich meebrengen.

Het nieuwe organogram
Het organogram is opgebouwd in netwerken en kerngroepen, gesteund door het bestuur. Het bestuur wordt gesteund door taakgroepen voor specifieke onderwerpen. Dat alles gebeurt met aansturing door en onder verantwoordelijkheid van de Algemene Leden Vergadering.

De opsomming van de netwerken is niet uitputtend. Een netwerk is een groep leden en niet-leden met eenzelfde interesse, die informatie en kennis willen delen en die met hun kennis en ervaring willen bijdragen aan het behalen van de doelen van de vereniging.

Een kerngroep bestaat uit NVMBR-leden die lid zijn van een of meer netwerken. De kerngroep stuurt een groep netwerken aan, coördineert resultaten en plant acties. In overleg met het bestuur, kan de kerngroep initiatieven nemen en taken uitvoeren uit het brede spectrum van werkzaamheden van de vereniging. Via de kerngroepen vindt er ook 'kruisbestuiving' plaats tussen de netwerken, waardoor deze niet als losse eenheden zullen functioneren.

Oproep aan de NVvR-leden
U kunt ons helpen door de MBB’ers op uw afdeling te stimuleren om NVMBR lid te worden en ook om zich, al dan niet als lid, actief in te zetten in de nieuwe organisatie. Er is ook een mogelijkheid om een afdelingslidmaatschap af te sluiten. Informatie hierover via info@nvmbr.nl.  

Ook voor de NVvR is het van belang om op een aantal punten gezamenlijk op te trekken met een sterke en efficiente beroepsvereniging van degenen die ook op de werkvloer nauw met u samenwerken.