Wanneer AI taken gaat overnemen van de radioloog

Hoe staat het met AI in de radiologie? Wat kan AI met radiologische beelden? En wordt de radioloog vervangen door AI? Deze vragen werden op 4 maart jl. besproken in het radioprogramma BNR Beter. AI wordt steeds beter, bijvoorbeeld op het gebied van screening, en biedt daarmee kansen om specifieke taken van een radioloog over te nemen.

Radioloog Merel Huisman legde in een reportage achter haar werkstation uit hoe AI met een 'kleuren overlay' afwijkingen op een röntgenfoto van de longen in beeld brengt. In de studio beantwoordden Kicky van Leeuwen, vorig jaar gepromoveerd op onderzoek naar de validatie en implementatie van AI in de radiologie, en Geert Litjens, hoogleraar AI voor analyse van medische beelden in de pathologie en radiologie, vragen van de presentator.

Er zijn meer dan 200 producten op de markt voor AI van radiologische beelden. Naar schatting de helft van de afdelingen radiologie in de Nederlandse ziekenhuizen maakt intussen gebruik van AI. Ook wereldwijd loopt radiologie op kop als het gaat om gebruik van AI in de zorg, omdat beelden zich er goed voor lenen.

AI is in staat om specifieke taken consequenter uit te voeren en het identificeren van afwijkingen of het maken van berekeningen te automatiseren. Daarmee biedt het toegevoegde waarde als beslissingsondersteuner van de radioloog, maar geen vervanging voor alle werkzaamheden, die bij het maken, beoordelen, interpreteren, verslaan en bespreken van radiologisch onderzoek komen kijken.

Omdat AI een specifieke taak uitvoert, maar niet de hele arts vervangt, is de toegevoegde waarde van AI op de uitkomsten van zorg en/of de besparing in tijd van de radioloog nog een aandachtspunt. Met een toenemende zorgvraag en het stijgend aantal radiologische onderzoeken, gaat het niet om vervanging van de radioloog, maar hoe gaan we deze volumes in de zorg aan kunnen.

Ook komen er bij de implementatie in de praktijk naast kosten veel andere zaken kijken, bijvoorbeeld inkoop, waar elke afdeling radiologie tegenaan loopt. Vorig jaar is het initiatief genomen om met meer ziekenhuizen een gedeelde infrastructuur te beproeven. Lees hier meer over het project AIFI.

De hele BNR radio-uitzending is hier terug te luisteren als podcast.