Radiologendagen 2022: gegluurd bij de buren

Op meerdere manieren komt het thema 'Gluren bij de buren' aan bod tijdens de goed bezochte Radiologendagen 2022 in Gooiland Hilversum.

De ochtendsessie van de eerste dag op 19 mei bevatte een presentatie van een aantal radiologen, die uitlegden hoe zij naast hun rol van diagnosticus ook regelmatig de rol van behandelaar innemen bij mammadiagnostiek, bij interventies, bij echografie bij de huisarts of bij palliatieve echografie bij mensen thuis. Veel reacties uit de zaal kwamen op tijdens de sessie waarbij de Luchtverkeersleiding Nederland inzicht gaf in haar selectieprocedure, maar ook hoe daar de kwaliteit en veiligheid wordt bewaakt in het dagelijkse werk. De ontsteltenis van de luchtverkeersleider bij het horen van het gebruikelijk aantal verstoringen tijdens het radiologisch werk was daarbij illustratief. Na de 'beste abstract sessie' en refresher courses gaf het bestuur inzage in haar activiteiten om het werkplezier van de radioloog te verhogen en de radioloog beter zichtbaar te maken, waarbij aan de aanwezigen enkele welgemeende adviezen werden meegegeven om daar zelf meer invloed op uit te oefenen. 

Aan het einde van de dag brachten de aanwezigen dit advies in praktijk tijdens een afsluitende borrel en een swingend feest.

Op vrijdag 20 mei werd begonnen met refresher courses, waarna een sessie met droge kost (implementatie van richtlijnen) door vier radiologen luchtig werd gebracht en leerzaam bleek voor velen in de zaal. In de sessie over werkplezier werd bij de buren gegluurd, die veel en op hoog niveau sporten, en ook dat leverde naast plezier vooral inspiratie en herkenbare situaties op.