Radiologen streven naar landelijke databeschikbaarheid

Waarom vinden radiologen landelijke data- en beeldbeschikbaarheid zo belangrijk? Omdat radiologie bij zoveel patiënten in het ziekenhuis betrokken is en dagelijks de urgentie en het gemis ervan in alle omvang ervaart.

Omdat patiënten niet binnen één zorgpad of regio blijven voor hun medische zorg. Omdat patiënten naar hun werk gaan, verhuizen of een dagje weg en dan terechtkomen in een ander ziekenhuis dan waar eerder röntgenfoto's, CT-/MR-scans of echobeelden zijn gemaakt. Omdat patiënten verwachten dat hun dokter, ook de radioloog op de SEH of in een MDO, beschikt over deze eerdere beelden en verslagen voor de juiste diagnostiek en behandeling. Omdat patiënten ervan uitgaan dat hun data in ieder geval tussen afdelingen en specialismen in één ziekenhuis juist en volledig worden gedeeld. Omdat er plannen worden gemaakt om zorg te concentreren en spreiden tussen ziekenhuizen. Omdat we allemaal streven naar veilige, goede en betaalbare zorg, zonder extra administratielast of risico's op onnodige fouten.

Daarom zit radioloog Carla Meeuwis aan tafel bij de VWS Talkshow "Databeschikbaarheid: en hoe dan?" onder leiding van Sylvia Veereschild, om deze boodschap te laten horen. Voor bezoekers aan Zorg & ICT 2023 bij te wonen op dinsdag 13 juni van 13:45 tot 15:15 uur (locatie: hoofdpodium).