Over scheidsrechters en radiologen

Als de scheidsrechter op het voetbalveld de hoofdbehandelaar is, dan is de radioloog de VAR, die de beelden beoordeelt en de scheidsrechter van extra informatie voorziet om de juiste beslissingen te nemen. Dat vertelden voetbalscheidsrechters Franca Overtoom en Shona Shakrula in de eerste plenaire sessie van de Radiologendagen 2024.

Beide vrouwelijke scheidsrechters assisteren en leiden wedstrijden in de voetbalcompetitie, naast hun werk als tandarts bij de Koninklijke Marine in Den Helder en officier van justitie bij het Openbaar Ministerie Alkmaar. En juist gisteren werd bekend dat één van hen, Shona Shukrula, de eerste vrouwelijke arbiter wordt in het Nederlands mannenprofvoetbal.

Wie niet direct de gelijkenissen zag tussen radiologen en scheidsrechters werd al snel meegenomen in voorbeelden op het veld tijdens wedstrijden. Aan de hand van beelden van wedstrijdfragmenten wordt de zaal uitgenodigd om beslissingen te nemen over gele of rode kaarten. Beslissingen die scheidsrechters veel en snel moeten nemen op basis van op dat moment bekende informatie.

Ook de scheidsrechter wordt niet altijd gezien en dat ligt zeker niet aan hun rol of bijdragen. Want zonder scheidsrechter kan er geen wedstrijd worden gespeeld. En zonder een team van assistent-scheidsrechters en de VAR vinden er minder goede beslissingen plaats. Zoals de scheidsrechter onmisbaar is tijdens de wedstrijd is de radioloog onmisbaar als gids in de zorg.

De rol van de scheidsrechter is om alles in goede banen te leiden en geen fouten te maken. En juist dan ben je als scheidsrechter meestal niet zichtbaar, want dan is de wedstrijd goed verlopen. Alleen als je fouten maakt, weet iedereen wie de scheidsrechter van een wedstrijd was. Een interessante gedachte om na de Radiologendagen mee terug te nemen naar de dagelijkse radiologische praktijk.