NVvR meets Tweede Kamerlid Jacqueline van den Hil

Op maandag 6 maart heeft Tweede Kamerlid Jacqueline van den Hil een bezoek gebracht aan de NVvR op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Haaglanden MC. Vanuit de NVvR zorgde de nieuwe voorzitter Jet Quarles van Ufford voor de ontvangst, waarna Onno Vijlbrief, voorzitter sectie Techniek, en de bestuursleden Tadek Hendriksz en Marion Smits actuele thema's belichtten over beeldbeschikbaarheid, de rol van de radioloog voor de toekomst van de zorg, en artificial intelligence (AI) in de radiologie. Het werd een hernieuwde kennismaking met radiologie, omdat mevrouw Van den Hil haar carrière is begonnen als radiodiagnostisch laborant en daarna heeft ze in Zeeland het eerste PACS geïmplementeerd. Aanleiding voor het bezoek was een recente ontmoeting in het kader van gegevensuitwisseling in de zorg. Haar portefeuille arbeidsmarkt in de zorg bood extra stof voor discussie over de capaciteitsplanning van opleidingen en medisch specialisten.

Met de achtergrond van mevrouw Van den Hil werd de rondleiding over de SEH met verslagruimte, echokamer, angiokamer en CT-scanner een feest van herkenning. De presentaties die volgden over de rol van de radioloog en radiologie bij de maatschappelijke uitdagingen waar de zorg voor staat, werd op meerdere punten met instemming begroet. Vanuit de strategische visie '21-'30 van de NVvR werd laten zien welke rol de radioloog kan spelen aan het betaalbaar en toegankelijk houden van de zorg, zowel vanuit het snel stellen van de diagnose (of het uitsluiten ervan) als met opereren zonder snijden (interventieradiologie). In haar reactie benadrukte ze de waarde van radiologie voor preventie (tijdige signalering), het bepalen en kunnen kiezen van de juiste behandeling en de kwaliteit van leven voor de patiënt.

De drie kernboodschappen: radiologie verhoogt de kwaliteit van leven, verlaagt de kosten in de zorg en vernieuwt de zorg kwamen goed over het voetlicht. Het belang van landelijke beeldbeschikbaarheid en de beschikbaarheid van alle medische gegevens van een patiënt op het moment dat dit nodig is voor goede en veilige zorg, werd onderschreven. Aan het eind van de middag kon door alle aanwezigen worden teruggekeken op een vruchtbare bijeenkomst, en wetende dat radiologie ook in de landelijke politiek wordt vertegenwoordigd.