Nieuwe richtlijn DRN's bij kinderen

Er is praktijkvariatie in stralingsbelasting en beeldkwaliteit bij beeldvormend onderzoek bij kinderen. Om veilige stralingsniveaus te waarborgen zonder verlies van beeldkwaliteit, is een nieuwe richtlijn met diagnostische referentieniveaus (DRN’s) bij kinderen opgesteld. 

Op basis van de laatste Nederlandse data is een nieuwe richtlijn DRN’s bij kinderen opgesteld, om de stralingsbelasting bij kinderen te optimaliseren zonder concessies te doen aan de beeldkwaliteit. Deze richtlijn richt zich op CT-scans, Bucky-onderzoeken en doorlichting, en bevat aparte modules voor elk van deze beeldvormingsmodaliteiten. Elke module beschrijft de methoden om DRN's vast te stellen, biedt specifieke DRN's voor kinderen, en bevat een implementatieplan voor gebruik in de praktijk.

De richtlijn is primair bedoeld voor klinisch fysici, die verantwoordelijk zijn voor het naleven van DRN's volgens het "Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming". Radiologen en andere zorgverleners worden ook aangemoedigd deze richtlijn te raadplegen en te delen met collega's op de afdeling.

U kunt de richtlijn hier terugvinden op de richtlijnendatabase.
Klik hier voor het nieuwsbericht van de Federatie.