Nieuw SKMS project: blauwdruk CT kalkscore bij pijn op de borst

In een nieuw SKMS project wordt een blauwdruk ontwikkeld voor de implementatie van de CT kalkscore bij patiënten met niet-acute pijn op de borst.

De FMS richtlijn diagnostiek bij angina pectoris benoemt de CT-kalkscore als stratificatie test voor patiënten met niet-acute pijn op de borst en een lage vooraf kans. Zo’n 40% van deze patiënten heeft een kalkscore van 0, waarbij obstructief coronair-lijden onwaarschijnlijk is, en risico op acuut coronair syndroom zeer laag. Door het inpassen van de CT-kalkscore tussen de eerste en tweede lijn is de verwachting dat tot 40% van patiënten niet doorverwezen hoeft te worden, met grote impact op efficiëntie en kosten.

Onder voorzitterschap van mw. prof. dr. R. (Rozemarijn) Vliegenthart wordt in een nieuw SKMS-project samen met de cardiologen (NVVC), internist vasculair geneeskundigen (NIV-NVIVG), huisartsen (Hart-Vaat-HAG) en Patientenfederatie een blauwdruk ontwikkeld voor de implementatie van de CT kalkscore van eerste tot en met tweede lijn.

Deze handreiking beschrijft de indicatiestelling, items voor de scan aanvraag, items in het radiologie verslag, kalkscore-categorieën en aanbevelingen, en een uitleg van de testresultaten voor patiënten. In een pilot wordt vervolgens feedback verzameld over de blauwdruk.

Klik hier voor meer informatie over dit SKMS project.