MDO's gaan vanaf 2024 standaard meewegen in Logex-benchmark

Logex geeft vanaf 2024 de MDO's een grotere rol in hun Capaciteitsmodel. De aantallen geregistreerde MDO's zullen dan met normtijd standaard gaan meewegen in de Logex-benchmark voor vakgroepen radiologie en nucleaire geneeskunde.

Tot op heden werd de registratie van MDO's niet standaard meegenomen in de Logex-benchmark voor radiologie vanwege de grote landelijke variatie. Vakgroepen met het hoogste aantal registraties registreren tot vier keer meer MDO's dan vakgroepen met lage registratie. De beslissing om MDO's mee te nemen werd overgelaten aan het MSB/de VMSD in overleg met de vakgroepen. Bij circa driekwart van de vakgroepen tellen de MDO's al mee. 

Per 2024 zullen de MDO's bij alle vakgroepen meewegen, om hiermee de zichtbaarheid van MDO's te vergroten. Voor vakgroepen is het dus van belang om te verifiëren of de registratie van de MDO's voldoet. MSB/VMSD van elk ziekenhuis is hierover door Logex geïnformeerd. Logex biedt nog wel de mogelijkheid om bij een slechte registratie van MDO's deze op te plussen tot benchmarkniveau.

Vanuit de CvB en het bestuur van de NVvR is eerder het belang van een goede registratie van MDO's voor de zichtbaarheid van het werk van radiologen onder de aandacht gebracht. Zie hiervoor het nieuwsbericht Registratie van MDO's in elk ziekenhuis d.d. 24 maart 2022, waarin ook is toegelicht hoe deze registratie in de systemen in het eigen ziekenhuis kan worden ingericht. En voor meer achtergrondinformatie zie ook de veelgestelde vragen aan de CvB.

Niet van invloed op de Logex-benchmark radiologie, maar wellicht wel informatief: Bij andere medische specialismen of poortspecialismen werd de registratie van MDO's al meegenomen in de eigen DBC's, maar niet als een aparte zorgactiviteit met een eigen normtijd. Vanaf 2024 gaan voor poortspecialismen de MDO's die ze als subbehandelaar registreren in de DBC van een ander specialisme ook meetellen met een eigen normtijd.