Leidt een CT-scan van het hart tot een betere en snellere diagnose?

In 2022 is een grote zorgevaluatie gestart waarbij de waarde van een CT-scan van het hart als eerste onderzoek wordt onderzocht bij patiënten met verdenking op coronairlijden. Het is een samenwerking van cardiologie en radiologie, die voor deze CLEAR-CAD trial een subsidie van ZE&GG ZonMW hebben verkregen. In totaal zullen bijna 6.500 patiënten worden geïncludeerd en vanuit alle ziekenhuizen in Nederland kan worden deelgenomen.

Waarom deelnemen aan CLEAR-CAD?

Behalve het belang van deze zorgevaluatie voor de verbetering van kwaliteit en doelmatigheid van zorg, geeft deelname toegang tot de kennis en expertise voor het indiceren en protocolleren van een CTA coronairen (CTCA) en vervolgens het uitvoeren, beoordelen en verslaan van een CTCA volgens de CAD-RADS score. Ook daarom brengen de NVvR en NVVC deze zorgevaluatie graag onder de aandacht van hun leden. Elk ziekenhuis kan zich hiermee voorbereiden op de verwachte, steeds vaker voorkomende diagnostische strategie van eerst een CTCA. Voor elke inclusie wordt een onkostenvergoeding ontvangen, ook voor het CT-onderzoek.

Op naar de 1000ste patiënt

Onlangs stond in de CLEAR-CAD nieuwsbrief dat de 500ste patiënt is geïncludeerd. Inmiddels zijn het er 600. Zoek de naam van het eigen ziekenhuis op in de grafiek of tabel onder het tabblad Voortgang op de website Zorgevaluatie Nederland.

Meer weten of deelnemen? Neem contact op met de CLEAR-CAD onderzoekers in het Amsterdam UMC of Radboud UMC.