Gebruik Paclitaxel gecoate ballonnen en stents bij perifeer arterieel vaatlijden

Het gebruik van PCD's voor het femoropopliteale traject wordt niet langer afgeraden. Daarmee wordt het standpunt uit 2019 herzien.

In 2019 heeft het bestuur van de sectie Interventieradiologie/NVIR zorgen geuit over de veiligheid van het gebruik van Paclitaxel gecoate ballonnen of Paclitaxel afgevende stents bij Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV), nadat een meta-analyse studie van Katsanos et al was gepubliceerd. Inmiddels zijn er analyses met aanvullende lange(re) termijn data verschenen, en concluderen zowel de Food & Drug Administration (FDA) als de Cardiovascular and Interventional Radiological Society of Europe (CIRSE) dat het gebruik van PCD’s niet leidt tot een verhoogd mortaliteitsrisico. Het gebruik van PCD’s voor het femoropopliteale traject wordt daarom niet langer afgeraden.

Deze mening wordt gedeeld door het bestuur van de sectie Interventieradiologie/NVIR. Zij adviseert haar leden om de FDA-adviezen en aanbevelingen bij het gebruik van PCD’s te volgen.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Vaatchirurgie (NVvV) zijn op de hoogte gebracht van dit aangepaste standpunt.

Lees meer:

Nieuwsbericht 9 april 2019