Europese subsidie voor optimaliseren oncologische interventies door radioloog

Radiologie afdelingen van drie universitaire medische centra in Nederland participeren in het IMAGIO project dat een EU-IHI subsidie heeft toegekend gekregen van €24 miljoen. IMAGIO is een project op gebied van oncologische interventies. De radiologie is betrokken met interventieradiologen en het toepassen van AI. Mooie voorbeelden van de radioloog in de rol als vernieuwer van de zorg.

IMAGIO staat voor Imaging and Advanced Guidance for Workflow Optimization in Interventional Oncology. Het project is een Europees consortium en richt zich in de Nederlandse centra op onderzoek en optimalisatie van ablatie van levertumoren, radioembolisatie onder geleide van een hybride C-boog (röntgen en SPECT) en bronchoscopiegeleide interventies bij longkanker.

Bij oncologische interventies gaat het om een minimaal invasieve operatie met zeer kleine instrumenten (zoals biopsienaalden, ablatie-elektroden, intravasculaire katheters) onder geleide van beeldvormende technieken (zoals röntgen, CT, MR). De interventieradioloog behandelt met technieken als ablatie (verhitting met hoogfrequente golven) en radioembolisatie (inwendige bestraling met radioactieve bolletjes) tumoren in de lever. Het gezonde weefsel rondom de tumor wordt op deze manier zoveel mogelijk gespaard.

Met de uitkomsten van IMAGIO willen de onderzoekers bijdragen aan veilige, snelle en effectieve zorg voor kankerpatiënten, en daarmee aan verbetering van de kwaliteit van leven voor deze patiënten. Radioloog Mark Burgmans uit het LUMC is betrokken bij het project om de ablatie bij levertumoren te verbeteren. Zijn drijfveer:

"Ik hoop dat met deze nieuwe ontwikkelingen dat de invasieve chirurgie steeds meer tot het verleden gaat behoren. Een ablatie moet de eerste keuze worden van behandeling bij een meerderheid van patiënten met een kwaadaardig levergezwel. Er is met een ablatie minder kans op complicaties en het herstel bij de patiënt gaat sneller."

Radioloog Christiaan van der Leij uit het Maastricht UMC+ zegt vanuit zijn betrokkenheid:

"Deze subsidie stelt ons in staat om de (percutane) ablatie van levertumoren en de hieraan gerelateerde patiëntuitkomsten verder te optimaliseren. Dit in een uniek, internationaal samenwerkingsverband tussen verschillende top-referente klinische centra, vooraanstaande onderzoeksgroepen in AI/ML en industriële voorlopers op het gebied van oncologische interventie."

Radioloog Maarten Smits uit het UMC Utrecht verwoordt het als volgt:

“In dit project ontwikkelen we in het UMC Utrecht met verschillende partners een hybride C-boog waarmee simultaan zowel röntgendoorlichting als SPECT kan worden uitgevoerd. Daarnaast starten we een klinische studie om met het huidige prototype aan te tonen dat met deze hybride C-boog behandeling van levertumoren met radioembolisatie kan worden uitgevoerd in kortere tijd, met 50% minder opnamedagen en 50% minder materialen. Als dat succesvol blijkt, zou dat patiëntvriendelijker zijn, de druk op de zorg verlichten en kosten besparen.”

Meer informatie over het IMAGIO project is o.a. te vinden op de websites van het LUMCUMC Utrecht, Radboudumc en MUMC+.