DENSE studie wint Wetenschaps- en Innovatieprijs FMS 2021

De DENSE trial 'Supplemental MRI Screening for Women with Extremely Dense Breast Tissue’ is uitgeroepen tot winnaar van de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2021 van de Federatie Medisch Specialisten (FMS). In deze langlopende studie hebben de onderzoekers aangetoond dat met MRI borstkanker vroegtijdig kan worden opgespoord bij vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel.

Volgens Jeroen Geurts, juryvoorzitter van de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2021 en voorzitter van ZonMw, is het onderzoek klinisch relevant, vernieuwend en een gamechanger in de diagnostiek en behandeling van borstkanker. Daarom is het DENSE trial onderzoek gekozen tot winnaar van de Wetenschaps- en Innovatieprijs van de Federatie Medisch Specialisten.

De NVvR feliciteert de onderzoeksgroep, die bestaat uit Wouter Veldhuis, Carla van Gils, Ruud Pijnappel, Stéphanie de Lange en Marije Bakker, en alle betrokken radiologen bij de uitvoering van het onderzoek met deze prijs. Het onderzoek is opgezet vanuit het UMC Utrecht in samenwerking met het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Albert Schweitzer Ziekenhuis, Maastricht UMC+, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Amsterdam UMC, Radboudumc, ZGT en Erasmus MC. 

De prijs wordt gezien als erkenning voor 10 jaar werk en voor het belangrijke resultaat. Hopelijk kan deze vorm van screening snel worden ingevoerd in de praktijk.

Zie verder het nieuwsbericht van de FMS.

Op de foto (van links naar rechts): Carla van Gils, Wouter Veldhuis, Marije Bakker en Ruud Pijnappel

Zie hier het eerdere nieuwsbericht van de nominatie d.d. 30 april 2021