Complicatieregistratie

Het belangrijkste doel van een complicatieregistratie is kwaliteitsverbetering van de patiëntenzorg. Door registratie en bespreking van complicaties en discrepanties wordt de kwaliteit van zorg meer inzichtelijk en kunnen aanpassingen worden gedaan in het individueel of algemeen handelen op een afdeling radiologie.

Leidraad complicatieregistratie

 

Op basis van het SKMS rapport Complicatieregistratie (2015) is een leidraad opgesteld met definities en aanbevelingen t.a.v. de registratie en bespreking van complicaties op een afdeling radiologie.
In de leidraad worden onderscheiden: interventionele, diagnostische, organisatorische complicaties en gemiste diagnosen.
Leidraad Complicatieregistratie (geaccordeerd AV dd 04-06-2015)
Adviesrapport van SKMS Werkgroep Complicatieregistratie (2015, niet geaccordeerd bij AV)

Complicatieregistratie in de praktijk

Vakgroepen wordt aangeraden structureel een complicatieregistratie bij te houden, discrepanties, incidenten en complicaties hierin te melden, en deze op systematische wijze te analyseren en te bespreken. Dit wordt als kwaliteitsnorm getoetst bij de NVvR kwaliteitsvisitatie.
Een enquête van de NVvR liet zien dat het percentage vakgroepen dat gemiste diagnosen, discrepanties, en organisatorische complicaties registreert en bespreekt fors was toegenomen t.o.v. een eerdere meting in 2013. Er vindt betere verslaglegging plaats en er wordt vaker gewerkt met verbeterplannen (peiling 2022, 40 vakgroepen radiologie).

Complicatielijst interventieradiologie

De sectie interventieradiologie/NVIR heeft een voorbeeldlijst opgesteld met soorten en aantallen complicaties bij interventies, ter ondersteuning bij de NVvR Leidraad Informed consent bij radiologische interventies (2017). 
In het verleden hanteerde de interventieradiologie een complicatiekaartje met indeling en definities. Omdat in de praktijk het kaartje nog gebruikt wordt, wordt deze hier nog wel gedeeld. 

Diagnosefouten

 

 

Diagnosefouten kunnen ernstige gevolgen hebben voor patiënten en zijn een belangrijke oorzaak van zorg-gerelateerde schade. Het SKMS rapport Risicoprofiel Diagnostisch Proces (2023) doet aanbevelingen aan diverse partijen om de kans op diagnosefouten te verkleinen. Dit rapport is tot stand gekomen in samenwerking met verschillende medisch wetenschappelijke verenigingen waaronder de NVvR.
Rapport Risicoprofiel diagnostisch proces (2023) 
Toelichting commissie kwaliteit bij rapport (Memorad 2024-2) 

Calamiteiten

 

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft een zorgbrede brochure over melding van calamiteiten opgesteld. Hierin wordt het onderscheid beschreven tussen een calamiteit, complicatie en incident, wanneer en hoe een calamiteit bij de Inspectie gemeld moet worden, en wat te doen bij twijfel.

Gemiste diagnose of calamiteit

De NVvR adviseert een gemiste radiologische diagnose niet standaard te classificeren als een calamiteit. Discrepanties zijn deels inherent aan het vakgebied en hoeven geen indicatie te zijn van onvoldoende zorg of zorgvuldigheid. 
Anderzijds is het echter ook niet zo dat een gemiste radiologische bevinding nooit een calamiteit kan zijn.
Welke radiologische discrepanties of ‘missers’ vermijdbaar zijn en welke niet, is vanwege de diversiteit en unieke context van iedere afzonderlijke situatie niet te vatten in een verenigingsstandpunt.
Bij twijfel over de classificatie wordt geadviseerd te overleggen met de calamiteitencommissie in uw ziekenhuis.
Klik hier voor meer informatie over deze materie.