Radioloog aan de poort bij mammadiagnostiek

Vanaf 2023 kan bij alle patiënten een consult worden geregistreerd, waarbij de radioloog na mammadiagnostiek direct kan terugverwijzen naar de huisarts. De nieuwe Zorgactiviteit (ZA-code) 086920 "Consult radiologie na beeldvormend onderzoek van de mamma, niet gevolgd door een verdere doorverwijzing in de tweede of derde lijn", is aangevraagd door de CvB in overleg met de sectie Mammaradiologie. Met deze nieuwe werkwijze vervalt de Zorgactiviteit-code 086910. 

Huisarts verwijst naar mammaradioloog

Naar schatting worden jaarlijks circa 100.000 patiënten naar de mammapoli verwezen door de huisarts. Dit zijn zowel vrouwen die met klachten bij de huisarts komen en op indicatie van de huisarts worden doorverwezen naar het ziekenhuis, als vrouwen die een uitslag BI-RADS 0, BI-RADS 4 of BI-RADS 5 hebben gekregen na deelname aan het bevolkingsonderzoek op borstkanker. Ongeveer 70% van deze verwijzingen naar de mammapoli kan door de huisarts nu ook direct naar de radioloog worden verwezen. De mammaradioloog bepaalt het diagnostische beleid, waarbij de geldende richtlijnen gevolgd moeten worden. 

Voor wie?

De ZA-code 086920 kan gebruikt worden bij alle huisartspatiënten die komen voor mammadiagnostiek. Uit ervaringen van o.a. de Breast Clinic van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, is gebleken dat de radioloog na het verrichten van de (aanvullende) diagnostiek het grootste gedeelte van deze patiënten direct kan geruststellen en terugverwijzen naar de eerste lijn, de huisarts. Slechts 5% van deze patiënten moet alsnog naar de chirurg worden verwezen. De uitkomst van het beeldvormend onderzoek is niet bepalend voor het gebruik van de ZA-consultcode 086920. 

Inhoud ZA-code 086920

De vorm van het consult bij de mammaradioloog is niet vastgelegd, daarin is de mammaradioloog geheel vrij. Maar zoals bij elke ZA-code moet voor het gebruik ervan wel een inspanning geleverd worden. Die inspanning bestaat uit meerdere aspecten. De mammaradioloog vertelt de resultaten van het beeldvormend onderzoek aan de patiënte en legt uit wat deze resultaten betekenen voor de patiënte. Van dit gesprek stelt de mammaradioloog een verslag op, dat wordt gestuurd aan de huisarts. De huisarts moet hieruit kunnen opmaken welke vervolgstappen eventueel nodig zijn. 

Die vervolgstap kan ook zijn dat de mammaradioloog adviseert om het mammogram te herhalen na x maanden/weken. 

Verwacht wordt dat deze werkwijze geschikt is voor de grootste groep patiënten die door de huisarts naar de radioloog wordt doorverwezen. 

Alsnog doorverwijzing naar chirurg

Een kleine groep patiënten krijgt na het onderzoek een BI-RADS 4 of BI-RADS 5 uitslag. Deze patiënten moeten alsnog verwezen worden naar de chirurg.

Ook bij deze patiëntengroep mag de ZA-code 086920 worden geregistreerd, en kan een gesprek plaatsvinden met de mammaradioloog. De mammaradioloog kan er echter ook voor kiezen om de patiënte direct door te verwijzen naar de chirurgie, zonder consult bij de mammaradioloog. 

In beide gevallen kan de ZA-code 086920 geregistreerd worden, echter er kan bij doorverwijzing naar de chirurg geen declaratie plaatsvinden bij de zorgverzekeraar. De code zal net als alle andere diagnostiekcodes terechtkomen in de DBC van de heelkunde. (Registratie heeft bij doorverwijzing dus geen effect en kan ook achterwege worden gelaten.) De ZA-code 086910 is per 1 januari 2023 vervallen.

Het verdient aanbeveling de werkwijze lokaal af te stemmen met de chirurg. Er is door de NVvR geen afstemming geweest met de NVvH (Vereniging van Heelkunde) over dit onderwerp. 

Besparing voor de zorg

Met deze nieuwe werkwijze levert de radioloog een directe bijdrage aan besparingen in de zorg, doordat een onnodig consult bij de chirurg voorafgaand aan het verrichten van mammadiagnostiek wordt vermeden. Bovendien weten vrouwen veel sneller waar ze aan toe zijn. 

Schematisch weergegeven:

Lees meer:

Jaarlijkse informatie van de CvB

Nieuwsbericht 23-05-2022 Radioloog aan de poort met mammadiagnostiek