Alle mogelijke NVvR-'clubjes' zijn gereguleerd in Statuten en Huishoudelijk Reglement (HR). Ook clubjes die onder een andere naam fungeren (bijvoorbeeld genootschap) moeten worden geclassificeerd als één van de daarin gedefinieerde verenigingsorganen. De NVvR kent formeel slechts secties, commissies, subcommissies en werkgroepen.
Uitgangspunt van de regels is dat het voor NVvR-leden kenbaar is waar zaken die hen en hun functioneren aangaan, besproken worden, zodat ze vragen kunnen stellen, kunnen meepraten en waar nodig expliciet kunnen instemmen met onderwerpen waar deze organen van de NVvR zich namens hen mee bezighouden.
Naast de procedurele regels zijn secties en commissies materieel meer in de structuur van de NVvR verankerd (met jaarverslagen, eigen plek in het organogram en op de website, kostenplaatsen in de financiële administratie, linking pins tussen commissies, etc.) dan werkgroepen. Qua taakstelling zijn ze meer structureel van aard dan werkgroepen, die eerder voor ad-hoc en kortdurende taken in het leven worden geroepen.
Het onderscheid tussen de verschillende organen wordt hieronder kort beschreven:
Sectie of commissie
Een sectie en een commissie moeten worden ingesteld door de AV met een reglement dat moet worden goedgekeurd, zie art. 13.3 (secties) en art. 13.4 (commissies) van de Statuten.
Secties gaan over een specifiek deelaspect van de radiologie en zijn er voor een specifieke ledencategorie.
Commissies worden ingesteld voor het vervullen van bepaalde taken (zie ook art. 7.1 HR) en rapporteren daarover via bestuur aan AV.
Subcommissie
Net als een commissie, wordt een subcommissie ingesteld voor een bepaalde taak. Echter, de subcommissie rapporteert daarover aan de commissie waaronder zij ressorteert (art. 13.2 en art. 13.5 Statuten). Over de instelling van een subcommissie wordt de AV geïnformeerd (via het bestuur, art. 7.6 HR).
In het spraakgebruik wordt een subcommissie vaak commissie genoemd, maar in het organogram nemen ze dus wel een andere plek in.
Werkgroep
Een werkgroep kan worden ingesteld door secties, commissies (art. 13.2 Statuten) of het bestuur (art. 13.8 Statuten), waarbij de AV wordt geïnformeerd over taakopdracht, samenstelling en werkwijze. Een werkgroep voert meestal een bepaald project uit gedurende een bepaalde termijn.
Afvaardiging naar buiten NVvR
Daarnaast vaardigt het bestuur NVvR mensen af naar externe organen/instanties/verbanden. Wie waarheen is afgevaardigd namens de NVvR, is gepubliceerd op deze website, zodat leden maar ook externe instanties zich daarover kunnen informeren (zie ook art. 7.7 sub e HR).
laatst bijgewerkt 29-09-2023