Loopbaanmonitor toont werktevredenheid en uitdagingen onder radiologen

Het werkplezier onder aios en medisch specialisten blijft hoog, met 86% die aangeeft regelmatig tot vaak plezier in het werk te ervaren. Daarnaast is 95% trots op hun werk. Dit blijkt uit een representatief onderzoek van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) naar de loopbaanontwikkeling van deze beroepsgroep. Evenals uit de resultaten van de eerste Loopbaanmonitor Medisch Specialisten komen ook uit deze tweede loopbaanmonitor de knelpunten naar voren zoals ontevredenheid over de balans tussen het werk en privéleven, en de werkdruk. Klik hier naar het nieuwsbericht op de FMS website.
 

Totale loopbaanmonitor
In de totale loopbaanmonitor zijn alle resultaten in te zien en kan er geselecteerd worden op carrièrefase, leeftijd, geslacht, werksituatie en verschillende specialismen. Ook kan er voor sommige data een vergelijk worden gemaakt met de uitkomsten van de eerste loopbaanmonitor in 2022.

Belangrijkste bevindingen uit de Loopbaanmonitor
Vanuit radiologie hebben 368 personen de loopbaanmonitor ingevuld waarvan 15% aios en 85% medisch specialisten. Het aandeel aios in de respondenten is daarmee niet representatief.

Uit de Loopbaanmonitor blijkt dat de balans tussen werk en privé, werkdruk en invloed binnen de organisatie de drie grootste ontevredenheidsfactoren zijn voor radiologen. Zo geeft 32% van de radiologen aan ontevreden te zijn over de werk-privébalans, terwijl 39% van hen ontevreden is over de werkdruk. Daarnaast voelt een aanzienlijk deel van de radiologen (34%) dat zij onvoldoende invloed hebben binnen hun organisatie. Radiologen rapporteren vaker een hoge werkdruk en zijn meer ontevreden over de werk-privébalans dan andere medisch specialisten.

Toch is er ook veel positieve feedback. Zo is 86% van de radiologen tevreden over de samenwerking met directe collega’s. Andere positieve punten zijn de werkvormen (74% tevreden) en het inkomen (62% tevreden in 2024, een verbetering ten opzichte van 2022).

Duurzame inzetbaarheid: Wat hebben radiologen nodig?
Tijdens de Radiologendagen werd aan de aanwezige radiologen gevraagd wat zij nodig hebben om nu en in de toekomst duurzaam inzetbaar te blijven. Daarin werden bovenstaande uitkomsten bevestigd. De belangrijkste behoeften zijn:

  • Werkplezier en een goede sfeer
  • Diversiteit in activiteiten en autonomie
  • Flexibiliteit
  • Een betere balans tussen werk en privé, en een lagere werkdruk

Vervolgstappen voor de NVvR
Het bestuur heeft het thema duurzame inzetbaarheid op de agenda staan en kijkt wat de NVvR kan betekenen om de duurzame inzetbaarheid van radiologen te vergroten en een positieve bijdrage te leveren aan de toekomst van ons vak.
In de visie Medisch Specialist 2035 van de Federatie Medisch Specialisten is duurzame inzetbaarheid een van de 7 thema’s.