Intra-arteriële behandeling (IAT) vanaf 1 januari 2017

Op 22 december 2016 publiceerde Zorginstituut Nederland het standpunt ten aanzien van “Intra-arteriële behandeling van het acute herseninfarct”. De belangrijkste boodschap van dit rapport is dat de intra-arteriële behandeling van het acute herseninfarct bij bepaalde patiënten effectief en doelmatig is en voldoet aan de stand van wetenschap en praktijk, en dus tot het basispakket van de verzekerde zorg gaat behoren. Tot nu toe werd deze behandeling alleen onder bepaalde voorwaarden vergoed.

De Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) en de Nederlandse Vereniging voor Radiologie (NVvR) hebben samen met hun betrokken leden de benodigde gegevens aan het Zorginstituut geleverd. Beide beroepsverenigingen zijn verheugd met deze belangrijke erkenning van de effectiviteit van een behandeling die de afgelopen twee jaar steeds vaker is toegepast. Selma Tromp, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie, benadrukt: “Dit is goed voor patiënten. Nader onderzoek voor een verdere verfijning van de indicatiestelling is nodig. Daarnaast moet ook gekeken worden naar de regionale inrichting van de zorg voor de patiënt met een mogelijk acuut herseninfarct. Patiënten moeten de juiste zorg krijgen, op de juiste plaats en op het juiste tijdstip, zodat we geen tijd verliezen. We gebruiken niet voor niets vaak de slogan Time is brain.”

De NVN en NVvR hebben de afgelopen jaren in gezamenlijkheid twee kwaliteitsdocumenten vastgesteld over acute beroertezorg en IAT:
- Kwaliteitsnormen acute beroertezorg in 2015
- Criteria voor een IAT-centrum in 2016

Link naar nieuwsbericht van Zorginstituut Nederland met rapport en begeleidende brief aan de minister van VWS:
- Intra-arteriële behandeling (IAT) van acuut herseninfarct in basispakket 22-12-2016
- Aanbiedingsbrief minister Schippers van VWS bij rapport Zorginstituut Nederland 23-12-2016