Via app kan patiënt UMCU eigen radiologische beelden bekijken

Radioloog en software-ontwikkelaar Wouter Veldhuis van het UMC Utrecht heeft een app myBody myData ontwikkeld waarmee patiënten toegang krijgen tot hun eigen radiologische beelden. Met deze app wordt ingegaan op een behoefte bij patiënten. En dit sluit aan bij het overheidsbeleid dat iedereen vanaf 1 januari 2020 de mogelijkheid moet hebben de eigen medische gegevens digitaal en gestructureerd in te zien (zie 'Patiënt centraal' op de website van Informatieberaad Zorg).

Via de app kan een patiënt niet alleen zelf de beelden bekijken, maar deze ook beschikbaar stellen aan andere zorgverleners buiten het ziekenhuis voor verdere behandeling of een second opinion. De app is uit de pilotfase en de bedoeling is dat andere ziekenhuizen de app ook kunnen gaan gebruiken. Lees meer op de website van het UMC Utrecht.

Beeldenuitwisseling tussen ziekenhuizen en de rol van de radioloog daarin heeft ook de aandacht van de sectie Techniek van de NVvR. Voor NVvR-leden: zie de concept Visie Beeldenuitwisseling.